İTÜDF Öğrencileri İade-i Ziyaret İçin Ankara’ya Gitti






İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi (İTÜDF) Kariyer Kulübü sorumlusu
Yrd. Doç. Dr. Yusuf Volkan AYDOĞDU başkanlığındaki İTÜDF öğrencileri heyeti İTÜDF Kariyer Kulübü tarafından düzenlenen 15. Geleneksel Kariyer Günlerine katılımlarından dolayı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı üst düzey bürokratları Müsteşar Yardımcısı Sayın Suat Hayri AKA, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Sayın Hızırreis DENİZ ve Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Sayın Cemalettin ŞEVLİ’ye Ankara’da makamlarında iade-i ziyarette bulundu.

İlk olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı aynı zamanda da Yüksek Denizcilik Okulu 1982 yılı Güverte mezunu olan Sayın Suat Hayri AKA ile görüşen öğrenciler kendilerine vakit ayırdıkları için Sayın AKA’ya teşekkürlerini ilettiler.

“Günümüzün zorlukları geçmişten çok farklı”

İTÜDF öğrencileri ile okul yılları ve deniz hayatına ilişkin anılarını paylaşan Sayın AKA, denizcilik sektörün son 30 yılda uğradığı büyük değişime de değindi.

Kendi denizcilik zamanlarına ilişkin olarak "D.B. Deniz Nakliyatı bu işin üniversitesiydi"  vurgusunu yapan Sayın AKA, mesleğin dünü ve bugünü karşılaştırarak; "Eskiden limanlarda çok fazla bürokrasi vardı, haberleşme imkanları çok kısıtlı ve zordu, elektronik ortamlarda haberleşme yoktu,  gemiadamları aile ve arkadaşları ile mektuplaşarak haberleşir, söz konusu mektuplar da desteler halinde acenteler aracılığıyla gidilen limanlarda gemiden alınır yada gemiye iletilirdi. Bugün bu sıkıntıların hiçbiri yaşanmıyor; fakat artık başka zorluklar var." dedi.

Gemilerde mevcut güverte bölümüne ait iş yükünün gerek operasyonel gerekse de dokümantasyon anlamında yürürlüğe giren yeni uluslararası zorunlu düzenlemelerinde etkisiyle her geçen gün arttığını belirten Sayın AKA, gelişen teknolojik imkanlar dahilinde makine bölümü çalışanları için ise bunun tersi bir durumun söz konusu olduğunu “unmanned” makine imkanı ile makinecilerin artık vardiyalı sisteme tabi olmaktan çıktıklarını, ihtiyaç duyulan ağır makine bakımlarının da tersanelerde yapıldığını ifade etti. 
  
Öğrencilerin soruları üzerine üniversitelerdeki denizcilik eğitimiyle ilgili fikirlerini de beyan eden Sayın AKA, gelişen ve bu gelişime bağlı olarak şekil değiştiren günümüz denizciliğinde Kaptanların yeni roller üstlendiğini dolayısıyla da yeni yetişecek güvertecileri güncel ihtiyaçlara en iyi şekilde hazırlamak için Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü'nde işletmeciliğe yönelik derslere ağırlık verilmesi, denizcilik ekonomisi ve deniz sigortacılığı gibi derslerin daha etkili şekilde işlenmesi, ayrıca müfredata denizcilerin genel kültürüne katkıda bulunması amaçlı protokol ve münazara teknikleriyle ilgili bir ders eklenmesinin de faydalı olacağını değerlendirdiklerini belirttiler. Ülkesinin bayrağını dalgalandıran bir gemi kaptanının aynı zamanda bayrağını dalgalandırdığı ülkenin bir elçisi olduğunun altını çizen Sayın AKA, bu nedenle kaptanların bir diplomat gibi kendi ve diğer ülkelerin tarihinden ve genel kültüründen haberdar olması gerektiğini vurguladı.


Ortak eğitim gemisi önerisi

Öğrencilerin, deniz ticaret filosunun son dönemde artan üniversite sayısıyla aynı oranda büyümediğini ve bu durumun denizci öğrencilerin öğrenimlerinin zorunlu bir gereği olan açık deniz stajlarını tamamlamak için gemi bulmasını oldukça zora soktuğunu hatırlatması ve eğitim gemilerinin gerekliliği hakkındaki fikirlerini sorması üzerine Sayın Suat Hayri AKA; bu durumun denizcilik eğitimi veren bütün üniversiteleri ilgilendiren ortak bir sorun olduğunu ve en ideal çözümün de gerekirse bir kaç üniversitenin biraraya gelerek ortak bir eğitim gemisi edinmesinden geçtiğini belirtti. Staj konusunda denizcilik üniversitelerine büyük ödev düştüğünü ve bu ödevi yerine getirme gayret ve çabasını görmeyi çok arzuladıklarını ifade ettiler.


Son olarak AKA, denizcilik eğitiminde ve meslekte sıkı askeri disiplin ve hiyerarşi mekanizmasının uygulanabilir olmadığını asıl olanın mesleki ciddiyetin varlığı olduğunu belirtti. Bu nedenle, şekilcilik üzerinde ısrarla durarak işin özünden uzaklaşıldığını bununda yeni yetişecek denizlere hiçbir fayda getirmeyeceğini dolayısıyla da denizcilik fakültelerinin üniformada ısrar etmekten ziyade sivil bir abi-kardeş ilişkisi üzerinde durmalarını ve bunun da bilimsel ve insani paylaşıma dönüştürülmesinin asıl 
fayda sağlayacak uygulama olacağını ifade ettiler.




























“Deniz tutkunuzu yitirmeyin”

Öğrencileri makamında ağırlayan Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Sayın Hızırreis DENİZ, babalarını bir deniz kazasında kaybettiklerini ve bu olay sonrasında da batmayan gemiler inşa etmek amacıyla bu mesleği seçtiğini belirterek, öğrencilere deniz sevgisinin bu meslekteki en önemli duygu olduğunu ve meslek sevgisi gelişmiş olmayan kişilerin denizde çalışmaya erken veda ettiğinin altını çizdi. Sayın DENİZ öğrencilere bu yüzden deniz tutkusunu asla yitirmemelerini öğütledi.


“Öğrencilere desteğe her zaman hazırız”

İTÜDF öğrencileri son olarak Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Sayın Cemalettin ŞEVLİ'yi ziyaret etti. Öğrencilerin denizcilik eğitimiyle ilgili sıkıntılarını dinleyen Sayın ŞEVLİ, eğitimde karşılaşılan problemlerin çözümüne katkıda bulunabileceklerini ve öğrencilerin bu konuda yapacakları çalışmalarla ilgileneceklerini söylediler. Görüşmenin sonunda ziyaretten memnuniyetlerini dile getiren Sayın ŞEVLİ, öğrencileri 11. Ulusal Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası çalışma toplantılarına davet ettiler.


Yorumlar