İTÜ Denizcilik Fakültesi Sektör Günleri 3.Gününde BMG Denizcilik ve Danışmanlık ile Novumare Technologies'i Ağırladı.


            İTÜ Denizcilik Fakültesi Kariyer Kulübü tarafından düzenlenen Sektör Günleri’nin bugünkü konuğu BMG Denizcilik ve Danışmanlık Şirketi'nin kurucusu Barış Ziya KAYA ile Novumare Technologies kurucusu Ömer Berkay DAĞLI oldu.


      Barış Ziya KAYA, konuşmasına kendini tanıtarak başladı. 1995 senesinde İTÜ Denizcilik fakültesinden mezun olduğunu anlatan Sn. KAYA, okul anılarından bahsederek konuşmasına devam etti. 9 sene deniz tecrübesinin ardından Dünya Denizcilik Personel Departmanında çalıştığını belirterek kara hayatına başladığını vurguladı. Kısa süre önce de BMG Denizcilik ve Danışmanlık Şirketini kurarak Offshore sektöründe ilerleme kaydetmeyi hedeflediğinden bahsetti. 




         Denizcilik okullarında offshore hakkında bilgi aktarımının yetersiz olduğundan bahseden Sn. Kaya, öğrencilerin de bu konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaları gerektiğini ve gemi dışında da kariyer olanaklarını öğrenmelerini tavsiye etti. Okullarda teorik eğitimin verilmesinden dolayı pratik eğitimin gemide daha verimli ve kalıcı olduğunu düşündüğünü belirtti.



Offshore gemilerinin çalışma koşullarından bahsettikten sonra alınması gereken eğitimlere değindi ve bu konuda öğrencilerin araştırma yapmalarını tavsiye etti. Özellikle bu eğitimlerden Dynamic Positioning eğitiminin önemini vurguladı ve bu işte çalışmak için temel eğitimlerden biri olduğundan bahsetti. Türk enerji sektörünün günden güne gelişmesiyle birlikte offshore gemi ve platformlarında da yeni iş alanları açıldığını aktardı.


Ardından Sn. Barış Ziya KAYA öğrencilerin merak ettiği soruları cevapladı.



Novumare Technologies Şirketi’nin kurucusu olan Ömer Berkay DAĞLI ise konuşmalarına kendini tanıtarak başladı. 2014 yılında İTÜ Denizcilik Fakültesi’nden mezun olduktan sonra bu sektöre nasıl atıldığından bahseden Sn. DAĞLI, eğitim ve deniz hayatını anlattıktan sonra Novumare Technologies Firması’nın kuruluş aşamalarını anlattı. Şirket bünyesinde insansız su üstü deniz araçları, su altı cihazları bulunduğunu ve bu cihazların yazılımından donanımına kadar yerli olması için geliştirmeye devam ettiklerini söyledi. Ayrıca patentini aldıkları projelerden bahseden Sn. DAĞLI, öğrencilerin sorularını yanıtlayarak konuşmasına devam etti.



Gemileri neden insansız yapmayı amaçlıyorsunuz sorusuna yanıt olarak; mesleğin zor ve yıpratıcı olduğunu, yıllık 1000’in üzerinde denizcinin gemilerde iş kazasıyla sebebiyle hayatını kaybettiğini söyleyen Sn.DAĞLI, ayrıca önemli olanın insanın kas gücü değil beyin gücü olduğunu vurguladı. Günümüzde seçkin bir mühendis olabilmek için nelerin gerektiği sorusuna ise yanıt olarak; 10 sene sonra günümüzdeki mesleklerin değişeceğini söyledi. Çift ana dal ve yan dal derslerine çok fazla zaman harcamak yerine öğrencilerin kendilerini gelecek konusunda sosyal,kültürel ve insan ilişkileri hakkında geliştirebileceğini, günümüz mesleklerinin değişim hızına ayak uydurmak için farklı bir bölüm okumak gerekmediğini söyledi.



Konferansı öğrencilerle soru-cevap şeklinde devam ettiren Sn. DAĞLI, konuşmasını teknoloji ve yenilikler hakkında tavsiyelerde bulunarak sonlandırdı.






Yorumlar